vis-à-vis

parIStanbul. In vse tisto vmes.

« | | »

Hitra hrana po predsedniško

19.05.2012

Pred srečanjem G8 v Camp Davidu je včeraj Hollande spoznal Obamo. 20-minutno prvo srečanje francosko-ameriške predsedniške naveze je vsekakor izgledalo obetavno, čeprav utegne Hollandova volilna obljuba o umiku francoskih vojakov iz Afganistana do konca letošnjega leta precej zaplesti zadeve v NATU. Članice NATA namreč nameravajo na srečanju v Chicagu čez dva dni podpisati sporazum o umiku vojakov do leta 2014, s čimer se je strinjal tudi Sarkozy. Sicer pa si Sarkozy svojega vzdevka »the American« – za katerega je, mimogrede, sam povedal, da ga razume kot kompliment – ni prislužil brez razloga. Depeše WikiLeaks iz leta 2005 so tako razkrile, da je Sarkozy že kot tedanji francoski notranji minister gojil globoko občudovanje do Busha mlajšega in njegove zunanje politike, obžaloval pa je tudi Chiracovo odločitev, da Francija v Irak ne pošlje svojih vojakov. Štiri leta kasneje je Sarkozy »the American«, takrat že predsednik, nič kaj gaulistično tudi pripeljal Francijo nazaj v vojaško strukturo NATA po natanko 43-ih letih.

In če so leta 2003 v kafeterijah ameriškega Kongresa v znak protesta proti francoski odločitvi, da Francije ne bo v koaliciji voljnih za invazijo na Irak, »french fries« preimenovali v »freedom fries«, je bil na včerajšnjem predsedniškem srečanju »french fries« ponovno na meniju. Obama je namreč pripomnil, da je med prebiranjem Hollandove biografije zasledil, da je ta leta 1974 kot študent pridobil štipendijo za potovanje v ZDA. Hollande je tako med poletjem proučeval ameriško hitro hrano, predvsem McDonald’s in Kentucky Fried Chicken, svoja opažanja pa strnil v poročilu, v katerem je napovedal, da bo hitra hrana prišla tudi v Francijo. Vizionarski Hollande se je v nekem intervjuju kasneje tudi pošalil, da bi lahko obogatel s cheeseburgerji, pa je nazadnje izbral politiko. Kakorkoli, Obama je med včerajšnjim pogovorom šaljivo navrgel, da se kljub temu veseli slišati Hollandovo mnenje o cheeseburgerjih v Chicagu. Hollande je očitno dobro razumel, da je cheeseburger lahko globoko simbolična tema diplomatskih pogovorov in odvrnil, da proti cheeseburgerjem jasno ne bo rekel ničesar. Obama se je odločil kulinarično metaforiko prignati do konca in pomenljivo zaključil, da se cheeseburgerji zelo dobro ujemajo s francoskim krompirčkom. No, vsekakor bo zanimivo opazovati, ali bo cheeseburgersko-krompirčkasta naveza tako zelo ujemajoča kot v času Američana Sarkozyja. Je pa Hollande že včeraj po srečanju v Beli hiši poskrbel za prvo neubranost in se na srečanju G8 kot edini izmed voditeljev prikazal v opravi s kravato. Obama ga je opomnil na predhodni dogovor, da sme kravato sneti. Hollande je sicer pojasnil, da gre za gesto, namenjeno predstavnikom francoskega tiska, je pa pripombo očitno vzel resno – na uradni fotografiji z večerje se namreč poleg Obame smehlja brez nje. Francosko-ameriško predsedniško kulinarično ujemanje je tako vsaj za zdaj očitno zelo harmonično.

  • Share/Bookmark
 

Avtor lafille, zapisano 19.05.2012 ob 22:22 pod politik fronsez. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

Ni odziva na “Hitra hrana po predsedniško”
Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !